Jan Middelkamp, Development Director bij HDD GROUP en eigenaar en CEO van BlackBoxPublishers, onderzoekt graag. Deze keer onderzocht hij de vraag naar Personal Trainers. Dat leidde tot twee rapporten:

Personal Training in Nederland en Personal Training in Europe.

“De markt is niet eerder in beeld gebracht”, vertelt hij. “Nederland doet het niet slecht met 4.076 Personal Trainers en 623 Personal Training Studio’s. Vier jaar geleden was het nog ongeveer de helft, dus in een paar jaar tijd is alles verdubbeld. Volgens een Duits onderzoeksbureau is de potentie van de Nederlandse markt zo’n 8.000 à 10.000 Personal Trainers.”

 

Meer begeleiding nodig

Anders gezegd: er is veel ruimte voor groei en de vraag naar Personal Trainers is enorm. Hoe dat kan? “Het is een fase in de ontwikkeling van de markt. Eerst hebben de fitnessclubs het geprobeerd met verschillende modellen. Maar mensen die niet al te gemotiveerd zijn, redden het niet met een abonnement op de fitness alleen. Zij hebben meer begeleiding en hulp nodig én ze hebben daar een bepaald geldbedrag voor over”, aldus Jan. De vraag is groot. De potentie is groot, maar de groei wordt afgeremd door het tekort aan mensen.” De stelregel is dat een Personal Trainer zo’n twintig klanten heeft. Clubs kunnen de drukte opvangen door small group trainingen te organiseren, trainingen in een kleine groep van vier tot acht personen. Iets minder ‘personal’, maar zo kan het tekort toch redelijk worden opgevangen.

 

Kwaliteit

Zaak is wel om de kwaliteit te handhaven. De kwaliteit wordt in principe in beeld gebracht door de verschillende niveaus binnen het European Qualification Framework (EQF). Jan: “Voor een Personal Trainer is minimaal level 4 vereist. Dat geeft de basisvaardigheden om het vak uit te oefenen. Tegelijkertijd geldt dat Personal Trainer een vrij beroep is, iedereen kan en mag zich Personal Trainer noemen.” De vooruitzichten op een baan met goede omzet én eervol werk zijn dus zonder meer goed voor wie Personal Trainer wil zijn. Fitnessprofessionals die (nog) niet aan het vereiste niveau voldoen, zouden dit in overweging kunnen nemen!

 

Overweeg jij om een personal training studio te beginnen? Als zelfstandig personal trainer aan de slag gaan? Of wil jij meer weten over dit onderzoek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner HDD GROUP