Technologie heeft de sport in de afgelopen jaren op ongekende manier beïnvloed. De manier waarop sport beoefend, en prestaties geanalyseerd en verbeterd worden, is door draagbare sensor technologie en big data-analyse volledig gerevolutioneerd.
Dankzij moderne technologische ontwikkelingen krijgen (top)sporters steeds beter inzicht in hun prestaties en trainingsmethoden en zijn daardoor in staat om hun skills nog verder te perfectioneren. Door middel van de onderstaande drie manieren wordt duidelijk hoe sportprestaties kunnen worden verbeterd door de technologische ontwikkelingen die zich nu of in de (nabije) toekomst voor zullen doen.
1. Wearables
Wearables zijn anno 2019 niet meer weg te denken uit de sportwereld. De populariteit van smartwatches, hartslagmeters en sporthorloges blijft maar stijgen en als je eens om je heen kijkt zie je steeds meer mensen met dergelijke apparatuur rondlopen. Naar verwachting wordt het belang van wearables in de toekomst alleen nog maar groter omdat deze voor een steeds breder publiek beschikbaar komen en daarnaast steeds preciezer data verzamelen. Door het verzamelen en analyseren van data kunnen sportprestaties worden verbeterd en kan tevens de kans op blessures worden verkleind.
2. Sportgenetica
Wat als de wetenschap je zou kunnen vertellen voor welke sport je talent hebt, gebaseerd op je genen? Wat als je coach, met behulp van een genetisch counselor, je advies zou kunnen geven over de training die het best bij jou past? Of wat je het best kunt eten om aan jouw specifieke voedingsbehoeften te voldoen – zodat je optimaal kunt presteren?
Met de supersnelle ontwikkeling van technologie in de sport lijkt genetisch testen voor sporttalent ook een steeds belangrijkere rol te spelen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er genetische markers of kenmerken zijn waarmee je kunt ‘voorspellen’ hoe je lichaam op intensieve lichaamsbeweging zal reageren. We krijgen steeds beter inzicht in welke genetische factoren verantwoordelijk zijn voor bepaalde ziekten. Artsen, academici en sportcoaches vragen zich dan ook steeds vaker af of DNA ons ook inzicht kan geven in atletisch potentieel of het risico op blessures kan minimaliseren. Uiteraard spelen dieet, milieu, cultuur, doorzettingsvermogen en psychologische veerkracht ook een cruciale rol in hoe succesvol een atleet is. Door een beeld te krijgen van de manier waarop al deze verschillende factoren – wellicht ook de genetische – elkaar beïnvloeden, kunnen coaches de juiste trainingsprogramma’s samenstellen.
3. Virtual & Augmented Reality
Herhaling is de oudste en nog steeds de beste manier om techniek te verbeteren. Dankzij virtual reality hoef je nu om te trainen niet meer fysiek aanwezig te zijn op het basketbal- of voetbalveld. Met VR kun je namelijk in haast ‘levensechte’ omstandigheden trainen. Het biedt de atleet een betere kijk op het spel en geeft hem de mogelijkheid om op de acties van zijn tegenstander te anticiperen, zijn technieken te verbeteren, zijn uithoudingsvermogen te verlengen en zo fracties van seconden verschil maken. En je hoeft er de deur niet voor uit.
Bij augmented reality, waar een laagje informatie wordt geprojecteerd over wat er in de echte wereld zichtbaar is, gecombineerd met slimme algoritmes, kan in de toekomst worden gebruikt om spelers op het veld te voorzien van live informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ‘next move’ van de tegenstander, op basis van historisch spelgegevens.
Wil jij meer weten over de nieuwe trends en ontwikkelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.